Hoppa till sidans innehåll
Zlatan på knä efter ett av många mål.

Från bollkonstnär till smideskonstnär

03 DEC 2018 15:52
Tredje året i rad deltog Tidaholms Idrottsmuseum i Konstnatten som anordnas under tre dagar i Tidaholm och Falköping. 672 besökare i Tidaholm!
  • Uppdaterad: 03 DEC 2018 15:52

I år hade Tidaholms Idrottshisto- riska förening valt att utöka sin basutställning med ytterligareen utställare i svets- och smides- konstnären Rolf Rydén. Ett geni- drag, under 17 timmars öppehållande kom det hela 672 besökare. Publikrekord!

Undertecknad har tidigare i denna avisa skrivit om kultur kontra idrott och det vet ju alla att idrott är kultur om något, bara gå tillbaka till antikens greker och romare. Vi inom idrotten har ändå alltid betraktats som kulturens bakgård i finrummen, även om viss förbättring sker. Ett lysande exempel är ju Östersunds IF. När den engelske tränare Graham Potter kom till Östersund började det hända saker. Tänk er själva, fotbollsspelare som börjar dansa balett, spela musikaler och andra kulturprojekt. Nog var det en och annan som började fundera på om Graham m.fl. var fullblodsidioter, lovar att jag också hade en sådan tanke.
Alla vet hur det gick, föreningen sprudlade och en osannolik fotbollsturné påbörjades ute i Europa och alla kan konstatera hur norrländska Östersund kapade skalp på skalp på fotbollssociteten.

Från Östersund/Europa till lilla Tidaholm. För våran del påbörjades resan för tre år sedan och på den vägen är det. När vi fick erbjudandet att deltaga i Konstnatten var det en och annan ( ja, något fler ) som tyckte att det här är inte våran grej. Efter första årets succé insåg alla att det var ok och därefter var undertecknad en av dem som ansåg att utbudet skulle utökas för att verkligen få hit folk som i vanliga fall ser idrott vid sidan om och högaktar exempelvis oljemålningar, teater m.m.

Nu lyckades vi! Vid ett möte inför årets Konstnatt hamnade Rolf Rydén på stolen intill undertecknad och Johnny ”Snillet” Gustavsson. Vi sökte en utställare och Rolf var då lika gammal som oss i utställarbranchen, ställt ut i två år på Konstnatten, men just nu utan lokal, vi slöt kontrakt direkt och allt blev ett faktum. Gäller ju att ”smida medan järnet blir varmt". Då funderar man på ordet bollkonstnär. Rolf Rydén, duktig fotbollsspelare i IFK Tidaholm, som alltid haft en filosofi, gå rakt fram. Sedan har han en annan böjelse och det är fiske. För några år sedan slog det över. Rolf ( 58 år), som till vardags är snickare och driver en byggfirma fick för sig att lära sig lägga svetssöm och då vaknade fan till. Han började skapa små tunga tavlor med framför allt pajasar, men även något åt asagudar och annat.

Rolf fortsatte sedan att gå smideskurser och nu finns det ingen hejd på produk-tionen.
Allt utvecklas och från bl.a. gammal rälsspik tillverkas det marschallhållare i alla dess former (lovar, helt underbara) och kapsylöppnare. Vedklyven är också helt outstanding. Sedan en annan sak!! Se när Zlatan knäböjer efter mål.

Peter Ström (närmast kameran) f.d.spelare i IFK Tidaholm kollade in
med Åke Johanson vad smideskonstnären Rolf Rydén åstadkommit

När vi nu kunde knyta just en idrottsman till oss då blev det ytterligare en poäng. För på något sätt bevisar detta att idrottskvinnor/män för det mesta har olika potentialer i livet.

Slutligen tror jag och hoppas att Rolf finns med även 2019, men han har ett förslag, låt någon mer utställare dela lokalen med honom. Bra idè tycker jag!

Janne Kindmalm


 

 

 

 

 

 

 

 

Skribent: Janne Kindmalm

Öppettider museet
Idrottshallen, Stallängsvägen 4
Måndag  09.00-11.30, Torsdag  16.00-19.00
Besök kan bokas via kansli 0502-60 63 38 under
ovanstående tider. I övrigt boka via understående.
Roland Samuelsson     0760-34 19 58
Johnny Gustavsson     0738-70 91 08
        Carsten Ertsaas      0722-27 08 91

Tidigare utgåvor av WI-tidningen

 

 

 Besökare sedan 170906

 

Postadress:
Tidaholms Idrottshistoriska Förening
Idrottshallen, Stallängsvägen 4
522 34 Tidaholm

Kontakt:
Tel: 0502606368
E-post: idrottshistoriskatid...

Se all info